Per definisjon handler datavisualisering om å vise informasjon i et visuelt format. Folk blir ofte overveldet når de ser tall på et regneark eller som tekst i et dokument.

Datavisualisering kan gjøre mer enn bare å vise informasjonen. Det kan kontekstualisere dataene og gjøre det lettere å forstå. Noen spør seg: «Hvorfor er datavisualisering viktig?» Noen kan til og med mene at det ikke er verdt å forfølge.

Når det gjøres riktig, kan datavisualisering imidlertid skape fordeler som kan være vanskelig eller umulig å oppnå på annen måte. Her er fem ting du kan gjøre for å maksimere nytten av datavisualisering.

 

1. Bestem hvilken historie dataene skal fortelle

De fleste som jobber med figurer, er kjent med å sette dem inn i et grafikkdrevet format, men de vet kanskje ikke hvordan de skal bruke informasjonen de har til å fortelle en historie. Fortellinger beskriver ikke bare et scenario, men det engasjerer mennesker og oppfordrer dem til å komme med løsninger.

Ifølge James Richardson, senior director analyst i Gartner, «begynner en datahistorie som en hvilken som helst annen historie, med en begynnelse og en midt. Slutten skal imidlertid aldri være en fast hendelse, men snarere et sett med alternativer eller spørsmål for å utløse en handling fra publikum. Glem aldri at målet med en fortelling av data er å oppmuntre og gi liv til kritisk tenkning for beslutninger.»

Å fortelle en historie gjennom datavisualisering betyr ikke at folk setter sammen feil informasjon. I stedet presenterer de informasjonen på måter som hjelper publikum til å forstå den og føle seg mer informert.

 

2. Gi en klar og minneverdig uttalelse

Noen av de beste datavisualiseringene er både fine og informative. Hvis folk skaper dem for å fremme læring i en pedagogisk setting, for eksempel, kan de få mer ut av innsatsen ved å formatere funnene på en fin, men likevel på en måte som de kan relatere til.

En god visualisering gir en klar uttalelse, samtidig som den inviterer deg inn til å utforske dataene. Det er fortsatt mulig å få til et fint resultat uten å miste budskapet. En av fordelene med datavisualisering er at den kan kombinere kreativitet med harde fakta.

 

3. Kontroller nøyaktigheten til de presenterte dataene

Organisasjoner bruker datavisualiseringer for å overvinne problemer. Hvis en virksomhet for eksempel må overvinne en nedgang i forsyningskjeden, kan en datavisualisering hjelpe til med å finne årsaken. Uavhengig av grunnen til å bruke denne metoden, må de sjekke at detaljene er nøyaktige.

Ulike faktorer, inkludert dårlige fargevalg, feil skaleringsmetoder og avvik fra standardpraksis, kan gjøre tallene misvisende. Å skape nøyaktige sammenligninger og tenke på leserens behov kan imidlertid gi de beste resultatene.

 

4. Velg riktig visualiseringstype

Datavisualisering kan virke enkelt, men mange er ikke klar over at de trenger å velge riktig type grafikk for å støtte sine mål.

For eksempel fungerer både kulediagram og fossefall diagram for å vise fremgang mot et mål. I motsetning, er søylediagrammer ideelle for å sammenligne et enkelt mål på flere kategorier.

Det er viktig at selskaper velger riktig type visualisering og sikrer seg at det hjelper folk å trekke de riktige konklusjonene.

 

5. Vær åpen for å bruke færre datapunkter

Mange nettsider svarer på det viktige spørsmålet «Hvorfor er datavisualisering viktig?», men flere glemmer å si ifra til leserne at det ikke alltid er best å bruke hvert eneste datapunkt tilgjengelig. Hvis for eksempel et multinasjonalt drikkevareselskap bruker et kakediagram for å vise salgsprosent for 75 land, kan utfallet se overveldende ut, spesielt når noen nasjoner bare består av mange små deler.

Imidlertid er ett alternativ å vise topp 10-15 land og deretter gruppere resten i en enkelt kategori kalt «Annet.» Om nødvendig kan bedrifter lage flere grafer for å drille ned inn i resultatene for nasjonene i den divisjonen.

En mulighet er å kun distribuere salgsprosenter for hvert land til de ansatte tilknyttet de landene. Å vise alle prosentene på en gang for alle, kan vise seg å være for mye å fordøye.

 

Riktig presentasjon gir ideelle resultater

Fordelene med datavisualisering er rikelig, og bedriftseiere bør være ivrige etter å utnytte dem. Imidlertid, som disse tipsene viser, kan spesifikke datavisualiseringsstrategier gjøre resultatene enda mer imponerende.

Latest posts by Tonje I. Hanssen (see all)