Alle organisasjoner, uavhengig av størrelse, kommersiell sektor eller antall ansatte, kan dra nytte av organisert og koordinert data. Det er ingen hemmelighet at tilgang til pålitelig data kan utnyttes for å forbedre effektiviteten, forenkle beslutningsprosessen og identifisere hindringer som kommer i veien for suksess.
 
Imidlertid har ikke alle selskaper et enkelt enhetlig dataverktøy som kan organisere og analysere data. Ifølge tiårsjubileums-utgaven av Dresner Advisory Service ‘Wisdom of Crowds® Business Intelligence Market Study, uttalte mer en halvparten av de spurte virksomhetene at de hadde til hensikt å øke sine budsjetter for business intelligence i 2020.
 
Å ta i bruk et helhetlig data management verktøy kan forbedre bedriftens resultater dramatisk, men bare hvis det blir implementert på riktig måte. Nedenfor går vi gjennom fire av de største utfordringene som selskaper vanligvis står overfor når det gjelder business intelligence, og hvordan de best kan overvinne dem.

Etablere overordnede mål og rapporteringsbehov

Det første steget for å få mest mulig ut av programvaren din er å definere nøyaktig hva du håper på å oppnå. En av de største hindringene for vellykket dataintegrasjon er mangelen på sammenhengende mål og formål. Hvis alle som bruker dataverktøyet har forskjellige forventninger til det, vil ikke resultatene være så vellykket som de ville vært hvis alles mål var samstemt. Samlet sett, skal formålet med et dataverktøy være bedre beslutningsstøtte. Samtidig kan forskjellige avdelinger i et selskap prioritere forskjellige beregninger for å lykkes.
 
Før man tar i bruk et nytt dataverktøy, bør et selskap utvikle og presentere en klar liste over forventninger til hva de håper å få ut av det. Gitt en fullstendig oversikt over bedriftens mål, kan de bedre forstå hvordan deres personlige mål passer inn i den overordnete sammenhengen.

Skape en eneste kilde til sannheten

For å gi relevant og individualisert informasjon til hver enkelt person og avdeling, vil et selskap ofte ta i bruk flere datastyringsverktøy samtidig. I følge Dresner-studien hevdet mer enn halvparten av respondentene at selskapet deres brukte minst tre dataverktøy.
 
Selv om et spesialisert utvalg av dataverktøy kan virke som en god måte å takle flere forskjellige problemer på en gang, kan det å ha for mange distinkte dataverktøy faktisk redusere resultatene og gjøre dataene mindre pålitelige. Jo flere separate dataverktøy som brukes av et enkelt foretak, jo mer sannsynlig er det at det vil være uoverensstemmelser i dataene. Dette fører igjen til mindre tillit til dataene generelt, noe som undergraver effektiviteten.
 
Det beste alternativet er å finne et enkelt dataverktøy som kan dekke alle bedriftens behov, som har konsistente regler og definisjoner som ikke kan endres av hver enkelt bruker.

Skape en samarbeidskultur for handling

Å gi de ansatte tilgang til pålitelig data er dessverre bare halvparten av jobben. Mer enn 70% av de spurte sa at «mangel på bruk» er en av de viktigste måtene å si om et verktøy for business intelligence ikke fungerer effektivt.
 
Det er viktig å sørge for at alle dine ansatte er klar over funksjonene og egenskapene til dataverktøyene som er tilgjengelige. Å sikre at de vet hvordan de skal utnytte din programvare best mulig, gjør at både programvaren og de ansatte kan nå sitt fulle potensiale.
 
For å oppnå dette målet, er et skritt som mange selskaper har tatt, å ansette en Cheif Analytics Officer (CAO) eller Chief Data Officer (CDO), som er hovedansvarlig for å sikre at dataverktøyet blir fullt utnyttet og integrert i selskapets kultur. I undersøkelsen i 2019 sa nesten 30% av de som svarte at de hadde en CAO eller CDO blant de ansatte, hvorav de fleste var ansatt i løpet av de siste tre årene. Organisasjoner som ansetter folk til disse stillingene har en tendens til å ha bedre resultater, da det å ha et kontaktpunkt som ansatte kan forhøre seg om datarelaterte problemer gjør dataverktøyet mye mer tilgengelig for alle.

Samarbeid med en effektiv business intelligence leverandør

Den første, og muligens den viktigste avgjørelsen som skal tas når det gjelder data management, er å velge hvilken business intelligence leverandør å samarbeide med. Ingenting kan sabotere din innsats for å få mer ut av dataene dine enn leverandører som ikke svarer, vanskelig implementering eller mangel på teknisk support.
 
Det kan være en stor risiko å inngå en langsiktig avtale med en leverandør som ikke kan vise til tidligere kunde caser eller omdømme. Når du tar valg med så store konsekvenser for den generelle suksessen og produktiviteten til virksomheten din, er det avgjørende å undersøke hvilke data analytics produkter som har høye rangeringer fra forbrukeranmeldelser og fornøyde kunder. 
 
Markedsrapporter som Dresners 2019 Wisdom of Crowds survey gir en objektiv oversikt over funksjonene til forskjellige dataverktøy. Rapporten avslørte for eksempel at mange av de større kjente dataselskapene fikk score under gjennomsnittet. Dimensional Insight fikk derimot veldig høy score over hele linja, og en perfekt peer-anbefaling.
 
Ikke alle dataløsninger er skapt likt, og ikke alle er utstyrt for å håndtere behovene til alle typer virksomheter. Det riktige dataverktøyet for din bedrift er det som best passer dine individuelle behov og mål.
Latest posts by Tonje I. Hanssen (see all)