Organisasjonen din har investert både tid og penger på å samle inn data, og da ønsker man å utvide nytteverdien av innsamlede data. I den tidlige fasen av BI var det vanligvis bare noen få personer i selskapet som forsto og tolket dataene. Men i dag, med bruk av dashboards, er det flere og flere ansatte som har tilgang til dataene og bruker den til å ta bedre beslutninger.

Så hva betyr dette for deg som dashboarddesigner? Det betyr at du sannsynligvis lager dashboards til mer enn bare én person. Ved at det er flere sluttbrukere, kan dashboards som er lagd (som blir brukt eller ikke) påvirke selve avkastningen du finner i dashboardet. Hovedpoenget er at du vil at dine dashboards skal bli forstått av alle sluttbrukerne. Hvordan du kan gjøre dette? Gå tilbake til det grunnleggende og følg disse 5 konseptene.

1. Tenk på brukeren først

Når man tar på seg et nytt prosjekt er det fort gjort å bli revet med av alle detaljer som tilfredsstiller våre egne behov eller imponerer våre sjefer. Men sannheten er at du ville ikke hatt jobben med å lage dashboards hvis ikke sluttbrukeren eksisterte. Så den viktigste oppgaven for deg bør være å tilfredsstille behovene og ønskene til klienten – sluttbrukeren.

2. Hold det enkelt

Selv om «gjør det enkelt» har blitt brukt mye opp gjennom tiden, så er det et konsept som holder standard. Grunnen til at det er så viktig, er at folk har mye å tenke på samtidig. Det er mange distraksjoner både i arbeidsmiljøet og hverdagen. Ved å holde dashboards enkle, hjelper det folk med å forstå informasjonen de ser.

3. Ikke vær redd for åpen plass

Jeg har møtt flere personer som er opptatt av å utnytte all plassen i et oppsett og fylle det med en eller annen form for innhold, uavhengig av design og relevans. Hvis de hadde lest punkt 2, hadde de innsett at et oppsett som er overfylt av objekter kan være forvirrende for brukeren. Det de frykter mest (åpen plass) er faktisk designerens beste venn. En designer bør bruke den åpne plassen rundt det viktigste elementet for å få mest mulig visuell oppmerksomhet til det aktuelle elementet. Ikke være redd for åpen plass; bruk det til din fordel.

4. Merk alt

Å bruke åpen plass til din fordel og holde et enkelt oppsett betyr ikke at du kan forsømme nødvendig informasjon som overskrifter. Du kan ikke anta at sluttbrukeren vet hva et diagram eller graf går ut på. Merk det generelle innholdet med en tittel og merk hvert element ved hjelp av en «nøkkel» for ulike ting som farger, linjetykkelser, mønstre og så videre. Overskrifter trenger ikke å være store – men de må være til stede.

5. Fokuser på mening

Ved å fokusere på å skape et flott dashboard, kan designeren fort glemme den virkelige hensikten med dashboards. Den virkelige hensikten er å gi meningsfull informasjon til sluttbrukeren i form av oversikt av data. Tenk på hvordan en ny bruker vil oppleve å se brukergrensesnittet for et dashboard for første gang. Hvis det er noe i oppsettet som er forvirrende, bruk overskrifter, bilder, størrelse, posisjon – hvilket som helst verktøy for dashboards, for å bli kvitt forvirringen.

Disse 5 konseptene er ganske enkle, men de er viktige å huske på.

Latest posts by Tonje I. Hanssen (see all)