Hvordan reagerer du når du kommer over noe som er utfordrende? For å gi et eksempel, skal vi se på to typer mennesker når det kommer til matte. Noen tror at grunnen til at det er vanskelig med matte er fordi de ikke har en mattehjerne. Mens andre pugger og jobber helt til de finner ut av det. Den første gruppen kan man si har en statisk mentalitet, mens de sistnevnte har en vekst mentalitet. Det er denne vekst mentaliteten som kan hjelpe deg med å skape fordeler i mange områder i livet – inkludert analyse.

Hva er «growth mindset»?

Growth mindset er en vekstorientert tankemåte som fremmer endring. Ifølge Carol Dweck, psykologen som innførte begrepet, tror personer med vekstmentalitet at deres grunnleggende evner kan utvikles gjennom engasjement og hardt arbeid – og at talent og evner bare er utgangspunktet. Dette perspektivet skaper en positiv tilknytning til læring og pågangsmot som er avgjørende for gode prestasjoner.

Det er ikke bare enkeltpersoner som kan ha en vekstorientert tankemåte, men også organisasjoner. I en Harvard Business Review-artikkel sier Dweck at i bedrifter som omfavner en vekstmentalitet rapporteres det at de ansatte føler seg mer selvsikre og engasjert. I tillegg til at de får langt større organisatorisk støtte til samarbeid og innovasjon. I motsetning til ansatte i bedrifter med statisk mentalitet, hvor det rapporteres om juks og spisse albuer blant ansatte, antagelig for å få en fordel i et konkurransemiljø.

Vekstmentalitet og analyser

Under finner du tre måter for hvordan et vekstorientert tankesett kan være nyttig for personer som jobber med analyser.

Pågangsmot
En av tingene som kjennetegner folk med et vekstorientert tankesett er at de er i stand til å lettere komme seg opp igjen etter motgang. For brukere av analyse betyr dette at det å finne «dårlige nyheter» i dataene ikke er en undergang. For eksempel, la oss si at dataene dine viser dårlige salgstall for kvartalet. Hvordan vil du reagere? En vekstorientert person kan bli skuffet, men vil også ta det som en utfordring å finne ut hvordan man kan forbedre seg for neste kvartal.

Utholdenhet
Vekstorienterte holder fast ved oppgaver, selv når de blir utfordrende. Når det kommer til analyse, kan det være lite motiverende når du ikke får svaret du trenger i dataene. Men utholdenhet lønner seg. En vekstorientert person vil fortsette å dykke i dataene for å komme til riktig svar.
Intelligent utvikling
Personer med en vekstmentalitet tror ikke at ens talenter og evner er satt ved fødsel. De tror de kan utvikle seg over tid. Å ha tilgang til et vell av nye data kan være skremmende i begynnelsen. Hva ser man etter? Hva skal du undersøke? Spørsmålet er om du gir opp eller jobber du med dataene over tid for å få ny innsikt?

Hvordan utvikle en vekstmentalitet

Hvis du finner ut at du har en statisk mentalitet, finnes det måter å endre tankegangen din på og utvikle et mer vekstorientert tankesett.

Still spørsmålet ditt på en ny måte. Har du et spørsmål som du ikke får svaret på i dataene dine? En person med en vekstmentalitet slår ikke bare av pc-en, men hun tenker på hva hun vil ha som sluttresultat og jobber seg bakover for å sikre at hun stiller de riktige spørsmålene.

Bruk litt tid på å se hvor dataene tar deg. Jeg vet – hvem har ledig tid til å bare sitte og leke med dataene? Men selv om det tar litt tid å utforske, kan det hjelpe deg med å få ny innsikt. Begynn med å sette til side en liten del av tiden hver uke for å se hvilke nye funn av informasjon du kan avdekke.

Lag kontinuerlig nye mål. Salgsteamet møtte sine mål for kvartalet. Gratulerer! Men hva er neste? Ved å sette et nytt mål hver gang du når dine gamle, holder du ditt sinn utfordret og åpent for nye måter å tenke på.

Feire underveis. Mange mennesker med statiske tankesett har de fordi det er vanskelig å se sluttresultatet. For eksempel, jeg kan ikke forstå dette enkle mattekonseptet i dag – hvordan forventer jeg at jeg skal klare eksamen? Færre butikker tok inn vårt produkt siste kvartal – hvordan kan du nå forvente at vi skal øke distribusjonen? Du kan endre denne tankegangen ved å feire mindre milepæler. Som for eksempel, et lite hopp i kvalitetsrangeringer, eller et nytt distributørforhold. Ved å bryte ned dine større mål i mindre milepæler, øker du drivkraften og motivasjon, og gir innsikt i hvordan du kan nå dine større mål.

Vekstmentalitet er en prosess

Selvfølgelig er det en prosess, og det er en som ikke skjer over natten. Men du vil oppdage at ved å bruke en litt mer vekstorientert tankegang, kan du utvikle din analyse forståelse og suksess.
Latest posts by Tonje I. Hanssen (see all)