Hvordan vurderer du resultatene etter at organisasjonen din har investert i en business intelligence-løsning? Hvordan måler du effektiviteten, og om de avgjørelsene du tar ut fra innsiktene er gode eller dårlige? Business intelligence er en ressurs som gjør informasjon om til et konkurransefortrinn. Derfor er det viktig å avgjøre om BI-løsningen fungerer bra eller om den trenger justeringer.

Forrester Research har sett på disse spørsmålene i en rapport om benchmarking av firmaets business intelligence miljø. Forrester undersøkte over 100 fagfolk som brukte BI i slutten av 2016 og 2014, for å lære hvordan bedrifter vurderer sine BI-løsninger. De fant ut at 86% av bedriftene målte sine BI-løsninger kvantitativt, ved oppfølging og analyser av BI plattformens logger og metadata, systemlogger fra databasestyring og/eller ved undersøkelser.

Måle effektivitet

For å måle effektiviteten av bedriftens BI, foreslår rapporten å stille følgende spørsmål.

Bruker du flere eller færre BI-plattformer enn dine kolleger?
I følge Forrester, distribuerer de fleste store bedrifter minst fem BI-plattformer, hvor noen er bygd inn i økonomi, planlegging, ERP og CRM applikasjoner. I dette tilfellet, er ikke flere nødvendigvis bedre. Dette er fordi hver plattform krever organisering av flere bevegelige deler som kan være vanskelig å integrere og distribuere.

Hvor mange forskjellige rapporter og dashbord produserer du?
Forskning fra Q4 2016 viser at de fleste organisasjoner produserer 25 rapporter/dashbord eller mindre per bruker. 42% produserer også mindre enn 10 per bruker.

Hvor leverer du informasjonen?
PCer er den vanligste plattformen rapportert i både 2014 (94%) og 2016 (87%). Samtidig øker bruken av mobile plattformer, opp fra 44% til 50% i løpet av de to årene. Hos Dimensional Insight har vi også sett en økende interesse for vår mobile løsning – DiveTab.

Analytiske behov kan variere mye på tvers av en organisasjon, og det som anses som «nyttig» kan være avhengig av målgruppe. Derfor anbefaler Forrester også å samle beregninger. Dette inkluderer hvor mye og lite rapporter og dashbord brukes, hvor rask en spørring gir resultater, og hvor mange klikk det tar å lage et spørsmål og få svar. Det å analysere resultatene fra brukere, avdelinger, regioner, forretningsområder og andre attributter vil fremheve trender og skape muligheter for å lære av mer effektive bruksmønstre.

Hvordan bruke Diver til å samle og analysere bruksfrekvens og omfang

Site Stats er et verktøy som tilbys gjennom Diver Platform og Diver Solution som samler den type informasjon som nevnt over og hjelper brukerne med å visualisere og analysere. Site Stats gir en oversikt som inneholder bruksinformasjon og trender som kan være nyttige for en CIO.

Utover oversikten er det mye data om hver side og bruker i et BI-miljø. I hovedsak spores alle dataene i miljøet hver gang det berøres.

Site Stats gir også informasjon om hvor lang tid hver side bruker for å laste. Langsomme tider kan signalisere dårlig utforming av et bestemt dykk inn i dataene. Hvis dette er tilfelle kan vårt tekniske team hjelpe kunden med å designe sider for bedre ytelser og forbedret effektivitet.

Avslutningsvis, det å måle effektiviteten er et godt sted å begynne for å vurdere BI-løsningen og avgjøre om den trenger justeringer. Divers Site Stats gir en oversiktlig måte å spore og analysere bruken på, samtidig som våre eksperter kan hjelpe kunder med å forbedre effektiviteten.

Helt til slutt, når du vurderer alle BIs kvantifiserbare tiltak, må du ikke overse immaterielle fordeler som forbedret beslutningstaking og bedre innsikt.

Kilder

Benchmark Your BI Environment for Continuous Improvement, by Boris Evelson, Forrester Research, Inc., March 20, 2018
Use Human-Machine Partnerships to Continuously Improve Decisions, by Rowan Curran and Boris Evelson, Forrester, May 2016.

Latest posts by Tonje I. Hanssen (see all)